26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

Проблеми журналістів: відмова від доступу до дільниць та велика кількість спостерігачів з посвідченнями журналістів

Близько 150 порушень прав журналістів зафіксував станом на 22.00 Координаційний центр допомоги журналістам. Основні проблеми: відмова від доступу на виборчі дільниці, перешкоджання проводити зйомки та велика кількість спостерігачів з посвідченнями журналістів.


Левова частка порушень (32 випадки) стосується відмови журналістам від доступу на виборчі дільниці. “Лідерами” цього виду порушень стали Сумська, Миколаївська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Харківська, Закарпатська, Рівненська, Київська області.

Часто представники виборчих дільниць мотивують свою відмову неправильно оформленими посвідченнями: немає фотографії, дати, печатка не відповідає назві ЗМІ, відсутні порядкові номера посвідчень, не вказаний номер реєстрації ЗМІ.

Так, журналіста газети “Вільна думка” Віталія Дідуха не допустили на перше засідання виборчої комісії 191 територіального виборчого округу 187 у Новій Каховці. Журналіст подав скаргу до суду.

Від журналістів закарпатської газети “Незалежність” представники виборчої комісії вимагали зареєструватися як спостерігачі. У Миколаєві на ТВО 130 від журналіста вимагали довідки про те, що журналіст виконує редакційне завдання.

У Миколаївській області на виборчій дільниці 59 ТВО 130 журналістів івано-франківської ТРК “Вежа” вивели з приміщення голова дільниці разом з міліціонером. Причина – відсутність у журналіста посвідчення про відрядження. Повідомлення про це взяли до відома у ТВК, пообіцявши відрядити своїх представників на місце події.

Спостерігач від “Нашої України” повідомив, що на 37 дільницю того ж округу не допустили ще двох журналістів ТРК “Вежа”.

Представника 5 каналу не пустили на виборчу дільницю, яка знаходиться у військовій частині. А у селі Райківці Хмельницької області до дільниці, що розташована у місяцях позбавлення волі, допуск журналістів ускладнений. Незважаючи на розпорядження голови виборчої комісії, представники виправного закладу, що охороняють спецоб’єкт, не пропускають журналістів.

А журналісти харківської газети “Схід-Захід” через суд домоглися доступу на дільницю. Богодухівський міський суд задовольнив скаргу журналістів харківської газети “Схід-Захід” та зобов’язав представників виборчої комісії допустити їх на виборчу дільницю 61 територіального виборчого округу 178 у місті Богодухові Харківської області.

На другому місці серед порушень – перешкоджання журналістам проводити аудіо-, фото- та відеозйомки (14 випадків). Набільше таких випадків зафіксовано у Сумській, Харківській та Закарпатській областях.

Причини відмови найчастіше зводяться до таких пояснень: посилання на таємницю голосування, на згоду особи, яку знімають, на спеціальні розпорядження територіальних окружних комісій.

Як стверджують сумські журналісти, проводити зйомку забороняють на тих діяльницях, куди підходить велика кількість людей з відкріпними талонами.

Зокрема, журналістам районної газети “Город А” (Сумська область) заборонили відеозйомку на дільниці №50 територіального округу 165. Представник міліції Руслан Кузьмук мотивував відмову, посилаючись на таємницю голосування.

Головному редактору газети на тому ж округу повідомили, що Кабінет міністрів видав розпорядження, яким обмежив доступ до інформації журналістам, а зокрема, на проведення відео і фотозйомки. Прес-секретар ЦВК Зоя Казанжи спростувала цю інформацію. Вона також повідомила, що заборона проводити фото- і відеозйомку є порушенням виборчого законодавства та запевнила, що ЦВК реагує на дзвінки, намагаючись вирішити проблему у кожному конкретному випадку.

Журналістам сумської телерадіокомпанії, газети “Панорама”

на всіх дільницях не дозволяють відеозйомку.

Знімальній групі Шосткинської телекомпанії на дільниці 149 виборчого округу 162 заважають проводити відеозйомку, посилаючись на те, що не можна знімати людину без її згоди на те.

У Братиславі представнику всеукраїнського інформаційного бюлетеня “Так” на виборчій дільниці 89 забороняли знімати на камеру та користуватися телефоном. Журналісту роз’яснили його права, повідомили виборчу комісію у Братиславі.

На третьому місці за рейтингом порушень – присутність на дільницях великої кількості спостерігачів з посвідченнями журналістів (5 випадків).

Виборчі дільниці Сумської, Рівненської області та місто Київ – регіони, де спостерігачів із фальшивими посвідченнями було найбільше. Найчастіше проблеми з доступом до виборчих дільниць виникали саме у них.

Зокрема, у місті Ромно Сумської області зафіксовано велику кількість спостерігачів з посвідченнями від газети “Україна молода”, “Точка зору” та шести місцевих видань. Їх не пускають на виборчі дільниці. Причина - у посвідченнях не вказано номер реєстрації видання.

Дві особи з Києва повідомили, що штаб “Нашої України” видав їм тимчасові посвідчення від газети “Правда України”. На посвідченнях немає дати. Ще один громадянин повідомив, що має тимчасове посвідчення від газети “Самостійна Україна” без печатки.

З Рівненської області надійшло повідомлення про те, що представники районної газети “Полісся” втручаються у виборчий процес. Було складено акт про порушення.

Крім того, зафіксовано декілька випадків агітації за того чи іншого кандидата. Зокрема, у селі Шикиринці Хмельницької області на виборчій дільниці 223, виборчого округу191 голова сільради та директор школи, де розташована дільниця, агітували за певного кандидата.

Два рази зникала з ефіру і відновлювала своє мовлення кіровоградська телерадіокомпанія “ТВ-Стимул”.

У Черкаській області на виборчій дільниці 44 ТВО 198 побили журналіста газети “Вечірнії Черкаси”. Черкаський центр “Захист” взяв на себе юридичний захист журналіста.

Велика кількість журналістів зверталися до Центру, щоб дізнатися про свої права під час виборів. Зокрема, про право спостерігати за підрахунком голосів, про документи, які надає журналіст, щоб потрапити на виборчу дільницю, про те, чи має право виорча комісія реєструвати журналістів, чи можуть бути журналісти присутні у суді та на спецдільницях, чи може журналіст подавати скаргу про порушення, чи має право журналіст отримати копії протоколу про підрахунок голосів тощо.


Координаційний центр допомоги журналістам

Версия для печати  Версия для печати

21 Ноября 2004 22:45


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: