26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

ЗАПИТАННЯ ДО САМИХ СЕБЕ

«Так все-таки хто ми є: моголи, німці, татари?»

фото сайта В. ЮщенкоВиступ Президента на загальнонаціональному круглому столі 27 липня.


<...> Перед нами існують питання, які або отримують від нас відповідь – і тоді самого питання не існує «Хто ми є?» – бо ми даємо чітку позицію, як основу національного курсу. Якщо ми цю відповідь не даємо, а починаємо добре говорити про теми єдності – але не вміти сказати слово про тему соборності – я думаю, що ми починаємо фальшивити. Якщо ми добре говоримо про консолідацію, але не даємо відповіді, наприклад, про тему інтеграції до європейських інститутів – я можу пачки документів покласти тут, які засвідчують: ви, Верховна Рада, протягом одинадцяти років незмінно приймаєте рішення по цьому курсу. Я, як Президент, на щастя, поділяючи цей курс, на мій погляд, є добрим виконавцем цього курсу. Зараз <...> у людей <...> інші: що це можна забути, що то можна проігнорувати. Ми говоримо про національний курс – за 365 днів його можна повернути на 360 градусів? Так не робиться в світі, нас ніхто не буде поважати! І тому йде запаморочення: один хватається за так звану проблему російської мови, якої не існує. Давайте будемо щирими! Але через те, що її тримаємось, вірніше дехто її тримається, йдеться про те, що хтось тримає в цьому вогнищі поліна для того, щоб далі вести не політику єдності нації, а політику розбрату.

Після всіх рішень Верховної Ради знову повертаємося до теми зовнішньополітичного курсу. Коли 363 голоси голосували за європейське визначення, коли 263 голоси голосували за північно-атлантичне визначення, коли всі добре розуміють, що навіть обрана дорога цього шляху потребує стільки часу від нас, внутрішніх нормативних кроків, ратифікацій і таке інше. В тому числі й конкретного вступу будь-куди – це питання ратифікації протоколу. Верховна Рада завжди буде в центрі тих подій. Ми лукавимо, коли говоримо про референдум, ми говоримо про будь-що, аби тільки за цим столом не дати відповіді: так, як ми уявляємо концепцію оборонної національної політики? Чи ми її не уявляємо? Чи ми тягнемо до того, що вже було, і лукавимо? Бо тоді ніякої концепції національної оборонної чи безпекової політики не буде! Вона не наша буде!

Я пропоную просто виходити з окопів, шановні колеги, і говорити по цих питаннях по щирості. Тому що відповідь насправді заключається в площині: або у нас є бачення того курсу, який нас може об'єднати, тому що кожний корабель ловить вітер попутний чи не попутний по одному признаку – порт призначення, куди він пливе. Якщо він точно знає, куди йому плисти, він точно вибере курс. Якщо ми не знаємо куди плисти, ми формат коаліції не можемо визначити. Це суть. Не питання стоїть, вибачте, перш за все, хто буде очолювати уряд чи хто в нього входить. Питання стоїть, який курс буде реалізовувати та команда, яка представляє уряд. А ми потім скажемо, чи це та політика, заради якої був Майдан, що возвеличив українську націю й підняв ті свободи та демократії, я переконаний, які не просто роками, можливо століттями чекала ця нація.

Питання, знаєте, щоб не фокусувалося на тому, що Президент апелює до вас і просить: підскажіть вибір! З одної точки зору... я хотів, Леонід Макарович, на вашу репліку відповісти... пройшло 60 днів – в Україні уряду немає. Не моя вина, що його немає. Але 60 днів пройшло – читай Конституцію України! Все! Крапка! Дискусія про те, можна, має право розпускати Президент парламент чи не має – не стоїть, на мій погляд, так. Право є. Але давайте подумаємо над логістикою цього права: чи воно приводить нас до істиної відповіді, чи воно приведе до пролонгації проблеми і через 60 днів з запущеним – в поганому значенні цього слова – бюджетним процесом і другими проблемами ми приходимо в осінь, сідаємо за той самий круглий стіл, на моє переконання, майже з тими обличчями що зараз, і говоримо про ту саму проблему? Так все-таки хто ми є: моголи, німці, татари? У нас є основи національної політики, ми її сповідуємо? Вона нас об'єднує? Тоді зрозуміло, куди ми йдемо. Якщо ми відповіді на ці запитання не знаходимо, все решта – це закулісна гра. Нема домовленостей – працюють гроші. Бо гроші перебивають будь-яку політику. Немає інтересів політичних, коли мішки ходять. Але тоді виникає запитання до самих себе: так для чого тоді проводити вибори, для чого показувати мандати, начебто які нація дала? Так не буває. Або ми шануємо вибори, або ми шануємо всю логіку позиції виборця і з цими мандатами формуємо основи національної політики – або ми просто займаємося фальсифікаціями у самому парламенті – через перехід із фракції в фракцію, через фінансові інтереси і таке інше. Я переконаний, що це ключове, що стоїть зараз перед нашим круглим столом.

І коли ми говоримо про Універсал... Колеги, можна говорити: він недосконалий, його важко десь читати, десь він щось не врахував. Але, ви знаєте, як би хвостом ми не крутили, стоїть там 10-12 питань, на які треба дати відповіді. Все решта посиплеться, як груші з дерева. Все буде вже <...> Але на ці питання треба давати відповіді.

Вибачте, Олександр Олександрович, говоримо про ринок землі... Вартості без ринку не буває. Ще не було такого феномену. Вартості без ринку не буває. Чи ми говоримо про пляшку води, чи про сотку землі. Ринок є – є вартість, ринку немає – вартості немає. Ціна може бути адміністративно встановлена, але вартості немає. Але в даному випадку ми говоримо про те, що чиєсь право – право приватної власності. Чому моїй мамі покійній – Царство їй небесне – не давали з Києва можливості управляти чотирма гектарами, 18 сотками її землі у селі Хоружівка? Бо тут розказували, що вона не мала права ні туди віддати, ні туди віддати. Так, вибачте, а чому ж ми розпоряджаємося приватними квартирами, приватними автомобілями – куди подіти, продати і так далі? Тому що ми знаходимося в кращому положенні? А там теж люди, і то їхнє основне багатство! Це – земля, їхнє основне багатство.

Ми говоримо про помісну церкву? То не лукавимо, колеги! Не йдеться про якийсь вплив на когось і зменшення свободи віросповідання. Йдеться про те, що ми не маємо духовного суверенітету. Ми маємо чотири церкви – православні – і не маємо соборності. І чи відсутність духовної соборності не веде або не спонукає до відсутності політичної соборності? Таких дискусій, які тут розвиваються, ми робимо вигляд: "Та нам байдуже". Та ні, не байдуже! Йдеться про один з елементів консолідації нації. Не йдеться, що це спроба впливу на якесь віросповідання когось. Ні, йдеться про дискусії інституту.

Я повторюю, що кожне питання, яке пролунало, як тривога, якщо ми хочемо знайти відповідь, повірте, апелювати до вулиці, до громади - я абсолютно згоден з тією постановкою колег, хто задавав це питання – зараз ми пробуємо на політичному рівні дати відповіді на виклики. Чому там люди стоять? Вони – приведені сюди, прикормлені, оплачені – хочуть змінити думку Ющенка? Я з повагою відношуся до позиції кожної людини – це мій обов'язок, і моя мораль. Але для чого це шоу? Давайте ми спокійно поговоримо, не треба тиснути. Я використаю своє конституційне право! І мені ніхто не буде вказувати, як з ним поступити, бо воно конституційне. Але це жест, що ми не хочемо ще відкритої розмови, ми хочемо тенденції, ми хочемо якийсь вплив.

Я істинно вам кажу, що виклик є з одного боку серйозний, а з іншого – на який би при домовленості відносно принципів нам легко можна дати відповіді. Відповіді насправді не такі вже й складні, якщо поставити їх за принципи національних інтересів. І тому я звертаюся, до всіх присутніх: друга половина нашої зустрічі – вона буде коротша, але буде сконцентрована навколо нашого базового документу. Ми можемо еластично провести полеміку у регламенті. Моє прохання, щоб ми попрацювали над змістовною частиною цього документу. Якщо ми даємо відповіді на ці речі – це є підстави говорити про наступний крок, яким можна вважати чи коаліційну угоду, чи документ, який в деталях розписує вже те, що тут звучить як дух, як теза в напрямку тої чи іншої політики. Деталізація може бути, але це вже інший документ. Сьогодні це дійсно Універсал, який закріплює наші політичні позиції на тих чи інших принципах.

Дякую за ту толерантність, яку ви блискуче продемонстрували в першому засіданні!


Прес-служба Президента

Версия для печати  Версия для печати

28 Июля 2006 08:31


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: